FASELİS'TE ÇÖP KAPARLAR VE DENİZ BARİYERLERİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi kapsamında Phaselis Antik Kenti Güney Limanı'nda, QTerminals Antalya desteğiyle 575 metre uzunluğunda deniz bariyeri ve 2 adet çöp kapar hizmete alındı. Vali Hulusi Şahin, uygulamanın yaygınlaşacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2026 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2026 16:35
yenikemer.com

Faselis’te Deniz Bariyerleri ve Çöp Kaparlar Kullanıma Sunuldu

Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi çalışmaları doğrultusunda Phaselis Antik Kenti Güney Limanı'nda 575 metre uzunluğundaki deniz bariyeri sistemi ile 2 adet çöp kapar devreye alındı.

Antalya’da deniz ekosisteminin muhafaza edilmesi ve deniz kirliliğine karşı toplumsal farkındalığın artırılması hedefiyle başlatılan "Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi" kapsamında kritik bir aşama daha geçildi. Phaselis Antik Kenti Güney Limanı’nda, deniz yüzeyindeki atıkların yayılmasını önlemek amacıyla QTerminals Antalya katkılarıyla sağlanan 575 metre uzunluğundaki deniz bariyeri sistemi ile atıkların verimli bir şekilde toplanmasını sağlayacak 2 adet çöp kapar, gerçekleştirilen törenle hizmete girdi.

Phaselis Antik Kenti Güney Limanı’ndaki programa Antalya Valisi Hulusi Şahin ve eşi Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi Proje Koordinatörü Ebru Şahin, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Hüseyin Bekmez, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Yarbay Mustafa Söylemez, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsmail Öntaş, QTerminals Antalya Genel Müdürü Hüseyin Sipahioğlu ile çeşitli kamu kurumu temsilcileri katılım sağladı.

Çalışmalarımızın Meyvelerini Toplamaya Başladık

Basın mensuplarına hitap eden ve yılbaşından bu yana Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi çatısı altında yürütülen projelerin meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Vali Hulusi Şahin, “Bariyer uygulamasının ilk örneğini Kemer Phaselis Koyu'muzda hayata geçirdik. 575 metre uzunluğunda bir bariyer sistemi kuruldu. Bunun yanı sıra iki adet uzaktan kumandalı çöp kapar da hizmete sunuldu.” şeklinde konuştu.

Sürece destek veren tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarını sunan Vali Şahin, “Başta sponsorluğundan dolayı QTerminals Antalya’ya çok teşekkür ediyorum. Birçok paydaşımız ve sponsorumuz, inisiyatifimizin farklı bileşenlerine desteklerini sürdürüyorlar.” dedi.

Sistem Antalya Genelinde Yaygınlaşacak

Benzer uygulamaların Antalya'nın diğer noktalarında da yaygınlaştırılacağını ifade eden Vali Şahin, “Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile şehirdeki tüm ırmak ağızlarına yönelik bariyer uygulamaları için bir protokol imzalayacağız. Sadece finansal kaynak yeterli değil, sistemin işletilmesi de büyük önem taşıyor. Bu noktada Büyükşehir Belediyemiz de protokolde yer alacak ve işletme sürecini ilçe belediyeleriyle koordineli bir biçimde yürütecek.” ifadelerini kullandı.

Atıkların Kaynağında Önlenmesi İçin Çalışıyoruz

Söz konusu uygulamanın Phaselis Antik Kenti'nin tarihi ve doğal dokusunun korunmasında büyük rol oynayacağını belirten Vali Şahin, temel gayelerinin sadece denize karışan atıkları toplamak olmadığını vurgulayarak, “Asıl amacımız atıkların kaynağında engellenmesidir. Sıfır Atık Vakfımız ile İstanbul'da ortak bir çalışma gerçekleştirdik. COP31 kapsamında atıkların geri kazanımı ve kaynağında bertaraf edilmesi yönündeki çalışmalarımız kararlılıkla sürüyor.” dedi.