OTELLERE EK SÜRE TANINDI
Yangın önlemlerini almayan otel ve işletmelere tekrar ek süre tanındı. Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e eklenen geçici madde ile eksiklikleri bulunan yapılara 31 Aralık 2025 tarihine kadar süre verildi.
Yangın güvenliği açısından risk oluşturan ve daha önce yerel idareler tarafından mühürlenen binalar da dahil olmak üzere; eksiklerini tamamlamayan otellerin bu zaman diliminde önlemlerini alması gerekiyor. Yeni düzenleme ile malzeme temini ve uygulamaların yıl sonuna kadar tamamlanması mecbur kılınıyor.
Önceden bu süre 31 Aralık 2023 olarak belirlenmişti. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik”te değişiklik yaparak bu tarihi 30 Nisan 2024’e ertelemişti. Son düzenleme ile bu süre yeniden uzatılmış oldu.
Yönetmeliğe eklenen geçici 4. madde şu şekildedir:
“Bu Yönetmelik kapsamındaki mevcut binaların malzeme temini için süreç gerektiren eksiklikleri, bina sahibi ve yöneticisi ile kurum amirleri tarafından 31/12/2025 tarihine kadar giderilir. Bu sürenin sonunda ruhsat vermeye yetkili idareler, eksikliklerin giderilip giderilmediğini denetler.”
Bu karar, özellikle yangın merdiveni, duman dedektörü, yangın söndürme sistemi gibi temel güvenlik unsurlarında eksikliği olan otellerin faaliyetlerine devam edebilmesi için geçici bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Ancak 2025 sonunda denetimlerin sıkılaştırılması ve eksikliklerin kalıcı şekilde giderilmesi bekleniyor.