Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FASELİS'TE RESTORASYON ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR.

Faselis antik kentindeki kazı ve restorasyon faaliyetleri aralıksız devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2024 00:12
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2024 00:40
Kaynak: Haber Merkezi
yenikemer.com
FASELİS'TE RESTORASYON ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR.

Faselis antik kentindeki kazı ve restorasyon faaliyetleri aralıksız devam ediyor.Turizm bakanlığınca sürdürülen çalışmalarda yaklaşık 200 kişilik ekip görev yapıyor.Akşam saatlerinde de ziyaretlere açılması planlanan antik kentte restorasyon yanı sıra elektrik altyapısı da döşenmekte.Turizmin 12 aya yayılması konusunda akşamları da antik kentlerin ziyaret edilebilmesi çok önemli olacaktır.

Bir çok yeni alanların ortaya çıkarıldığı kazıda Faselis'in sembolü olan kemerler de onarımdan geçirildi.Agora'nın tamamen ortaya çıkmasıyla çok güzel bir görüntüye sahip olan Faselis diğer çalışmalarla şüphesiz çok daha güzel bir görüntüye sahip olacak.Bir taraftan çalışmalar devam ederken, yerli ve yabancı turistlerin antik kentte ziyaretlerini sürdürmesi ortaya çok güzel görüntüler koyuyor.

TARİHÇE ;

Faselis ya da Phaselis, Likya'da bulunan antik bir Yunan ve Roma şehri. Günümüz Kemer ilçesi yakınlarındadır. Faselis, tarihî özelliklerinin yanında plajlarıyla bir deniz turizmi alanı işlevi görmektedir.

Olimpos Beydağları Millî Parkı içinde çam ve sedir ormanları arasında yer alan antik Faselis Antik kenti, Kemer'in 17 km batısındadır.Antalya - Kumluca kara yolu üzerinden ulaşılır. 

Kent MÖ 7. yüzyılda Rodos'lular tarafından kurulmuştur.Uzun yıllar Likya'nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini korumuştur. Faselis'in dört limanı vardır. Bunlar; Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güneş Limanı'dır. Kentin ortasında 20-24 metre genişliğinde bir cadde vardır. Bu caddenin güney ucunda Hadrian Su Yolu Kapısı bulunur. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkânlar vardır. Bunların da yakınında Hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi kamu yapıları bulunur. Bu yapıların tarihinin MÖ 1. ve 2. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. Kent merkezi ile 70 m yükseklikteki plato üzerine kurulmuş olan yerleşim yeri arasında su kanalları vardır.

Antik kent kuruluşu hakkındaki en net bilgiler M.Ö. 690'nı işaret etmektedir. Rodoslular tarafından koloni kenti olarak kurulan şehir coğrafi konumu ile önemli bir liman kenti olduğunu göstermektedir. Biri yarımadanın kuzeyinde diğeri kuzeydoğuda üçüncüsü ise güneybatı kıyısında yer alan üç limana sahiptir. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Faselis’in ticari liman hüviyetini vurgulamaktadır.

Anti kent Phaselis bazen Likya bazen Pamfilya bölgesi şehri olarak gösterilir. Gerçekte her iki bölgenin sınırları arasında yer almaktadır. Şehirde sırasıyla MÖ 5'nci yüzyılda Pers, 4'üncü yüzyılda Kayra Satrabı Mausolos ve komşu şehir Lmyra’nın Kralı Perikles’in egemenlikleri görülür. Antik şehrin tarihteki en önemli zamanı olan MÖ 333 yılında Büyük İskender'i altın taçla karşılamaları şehir tarihinin en renkli sayfalarından biridir. İskender’den sonra birçok kere el değiştiren Faselis, MÖ 167’de Likya Birliği'ne üye olup birlik sikkeleri basmıştır. Bir süre komşu kent Olimpos ile korsanların talanlarına maruz kalmasının ardından MÖ 43'te Roma egemenliğine giren antik yerleşim, antik şehirde yeniden yapılanma ve en az 300 yıl sürecek refahın başlangıcı olmuştur.

Günümüze ulaşan en anıtsal yapı ise su kemerleridir. Şehrin ihtiyacı olan su kuzeydeki tepede yer alan kaynaktan getirilmekteydi. Biri tiyatro karşısında, diğer ikisi güney limana giden ana caddenin sağında olmak üzere üç agora bulunmaktadır. Tiyatronun karşısındaki agoranın içinde bugün Bizans Dönemi'ne ait küçük bir bazilikanın kalıntıları yer alır. Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısıdır. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma hamamının ısıtma sistemi hakkında bilgiler verir. Tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena olduğunu yazarlar. Henüz bulunmamış Athena Tapınağı ve diğer önemli yapıların bugün ormanla kaplı akropol tepesinde yer aldığı düşünülmektedir.

Phaselis Antik Şehrinde 3 liman bulunmaktadır. Günümüzde liman olarak değil daha çok serinlemek için denize giren ziyaretçilerin tercih ettiği plaj olarak kullanılmaktadır. Güney Limanı, antik şehrin güney batısında bulunur ve oldukça büyük bir alan kaplar. Hatta Güney Limanı boyunca yürüyüşe çıktığınızda liman duvarlarının kalıntılarını yer yer görebilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.