Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MUSTAFA ERTUĞRUL VE TARİHE BÜYÜK AYIP

Tarihte ilk uçak gemisi batıran subaya büyük ayıp. Kocaburun'da bulunan mevzilere ziyarete gittiğimizde mevzilere girişin tel örgülerle kapandığını görüp üzüldük. Yeni işletmenin sit alanlarını ve Likya yolunu kapatan eylemi tepki çekti. Mustafa Ertuğrul'un tarihi başarılarını anlatan haberde subayın kahramanlıkları vurgulandı, fakat giriş yasak.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 22:02
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2024 00:35
Kaynak: Haber Merkezi
yenikemer.com
MUSTAFA ERTUĞRUL VE TARİHE BÜYÜK AYIP

Tarihte ilk uçak gemisi batıran subaya büyük ayıp.

Bugün Kocaburun'da bulunan mevzilere ziyarete gittiğimizde mevzilere girişin tel örgülerle kapandığını gördük ve büyük bir üzüntü yaşadık.

Defalarca yaptığımız ziyaretler sonrası ilk kez  böyle bir manzara ile karşılaşmak gerçekten çok üzücü.

Yeni tahsisle sit alanlarını ve likya yolunu kapatan yeni işletmenin bu son işlemi gerçekten izahı olmayan bir durum.

Konuyla ilgili görüştüğüm yerel tarihçi Ramazan Kar ise olaya şaşırdığını ve bölgeye başka bir ulaşım şekli olmadığını ifade etti.

Alan Kocaburun'dan itibaren denize sıfır bir şekilde mevzileri de kapatacak şekilde geçişe kapatılmış.

Ormanlık alanın tamamen tel örgüyle kapatılmasıyla beraber bölgede yaşam alanı da bölünmüş vaziyette,dolayısı ile orman ekosistemi de ikiye bölünmüş durumda.

MUSTAFA ERTUĞRUL VE MEVZİLER

Resmi kayıtlara göre 1. dünya savaşında aralarında krüvazör, zırhlı, hücumbot, uçak gemisi vs.nin de bulunduğu irili ufaklı 200 civarı düşman tekne ve gemisi batırmış kişi. çanakkale'deki başarılarının yanı sıra, kurtuluş savaşı'nda yakın arkadaşı Demirci Mehmet Efe ile batı cephesinde işgalcilere ilk bozgunları yaşatan subaydır Mustafa Ertuğrul...

Türk subayı Mustafa Ertuğrul, Osmanlı donanmasının Haliç’e kilitlendiği, Fransız deniz kuvvetlerinin, yunan adalarında konuşlanarak tüm sahil kasabalarımızı, sivilleri özellikle de un fabrikalarını topa tutuğu dönemde, Almanlar tarafından kısa bir eğitim aldı. Topçu bataryasını önce Kaş’a kurarak oradan Meis adasını mesken tutan Fransız gemileri batırmasıyla ünlendi ilkin. eski adı Ağva olan bugünkü Kemer’de Çalış dağında duruyor mevziler.

Paris 2'yi 4 sabit bataryadan %95 isabet oranıyla açtığı top ateşiyle batırmıştır.

Vurduğu gemiden kurtulan personele kendi askerlerinin temiz esvaplarını giydiren, yaralarını saran onları Antalya’da tedavi ettiren ve onlara insanlık dersi veren Mustafa Ertuğrul’un attığı bir top paris-2 gemisindeki Fransız bayrağına isabet ettiği için gemiden kurtulan Fransız kaptandan özür bile dileyen bir anlayışa sahip bir kahramandı...

Ünü sadece Osmanlı ordusunda değil düşman askerleri arasında da yayılmıştı. mütareke sonrasında Aydın cephesinde silahları teslim almaya gelen İngiliz komutan Mustafa Ertuğrul bey'i tanıyor ve "sizin gibi bir komutanın silahını almak askeri şerefe aykırı sayarım" diyerek silahlarını ve elindeki dört topu bırakıyor. ve kaderin tecellisi kurtuluş savaşı başladığında başlangıçta milli kuvvetlerin elindeki en önemli silah bu dört top olacaktı.

Mustafa Ertuğrul bey o dört top ile işgalcilere kök söktürecekti.

İşte o Mustafa Ertuğrul’un düşman gemilerini batırdığı mevzilere giriş yasak.!!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.