Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PEGASUS HEYKELİ KEMER'DE TURİSTLERİN GÖZDESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR.

Kemer'de bulunan Pegasus heykeli turistleri en gözde yerlerinden bir olmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2024 01:29
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 01:29
Kaynak: Haber Merkezi
yenikemer.com
PEGASUS HEYKELİ KEMER'DE TURİSTLERİN GÖZDESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR.

Kemer'de bulunan Pegasus heykeli yerli--yabancı turist ve fotoğrafseverlerin gözdesi olmaya devam ediyor.

Peki Kemer için Pegasus neden önemli ; Çünkü mitolojinin en önemli figürlerinden Pegasus ve Chimera Kemer bölgesinde yaşanan mitolojik değerlerdir.Dünyanın en çok bilinen mitolojik hikayeleri yaşandığı yer Kemer bölgesinde yaşanmıştır.Bu tarihi değerler turizm ve kültür açısından eşsiz değerlerdir.Bugün Chimera-Çıralı'da hala yanmakta olan ateş binlerce yıldır yanmaktadır ve bu değerler eşi benzeri bulunmayan argümanlardandır.Likya uygarlığının en değerli figürleri Kemer için eşi benzeri bulunmaz öneme sahiptir.

Mitoloji denince en popüler ve bilinen yerlerden birisi de Çıralı’da tepede kayalıklardan çıkan alevler ve efsanesidir. Günümüzde her ne kadar bir doğal gaz olduğu bilinse de böylesine efsanevi bir kahramana ve efsanelere ev sahipliği yapmak bu coğrafyanın en büyük zenginliklerinden. Gelelim efsaneye... Çok kahramanı var. Bellerophontes, uçan kanatlı atı Pegasus, ve ağzından ateşler saçan efsanevi yaratık Kimera (Chimera).

Bellerophontes, Korint Kralı Glaukus ile Eurynome’nin oğludur ve asıl ismi Hipponoes'tir. Bellerophontes, birgün kardeşi Deliades ile ormanda avlanırken kazara kardeşini öldürür. Büyük bir üzüntü duyar ve Tırynis'e sürülür.

Kral Proitos ve güzel eşi Kraliçe Anteia’nın yönettiği şehre geldiğinde kral kendisini sarayda ağırlar. Ama güzel Kraliçe Anteia, Bellerophontes’e aşık olur. Onunla beraber olmak ister. Fakat Bellerophontes bunu kabul etmeyince kraliçe bu durumu kabullenemez ve çirkin bir iftira atar. Bellerophontes’in kendisini kirletmek istediğini ve ona zorla sahip olmak istediğini söyler. Kral bu duruma çok öfkelenir, sarayında misafir ettiği bir soylunun bu davranışından dolayı cezalandırılmasını ister. Bellerophontes’i eline tutuşturduğu bir notla Likya kralı olan kayınbabası İobates’e gönderir.

İobates, dokuz gün misafir ettikten sonra kendisine gönderilen mektubu okur. Bunun üzerine Bellerophontes'i cezalandırmak ister. Evinde misafir ettiği bir prensi öldürüp tanrıların öfkesini çekmektense nasıl olsa yapamayacağını ve ölümüne sebep olacağını düşündüğü görevler verir kendisine. Bu görevler aslan başlı, yılan kuyruklu ateşler saçan ve insanları, köyleri yok eden Kimera'yı (Chimera) öldürmek, savaşçı bir kavim olan Solymlerle savaşmak ve Amazonları yenmek.

Daha önce Athena’nın yardımıyla ehlileştirdiği kanatlı at Pegasus’a binerek Kimera (Chimera)’yı öldürmek için yola koyulur. Yanına kurşun uçlu mızrağını da almıştır. Kimera’yı gördüğünde ona saldırır ve Kimera ağzından ateş saçarken mızrağını fırlatır ve ateşin etkisiyle mızrağın uzundaki kurşun erir ve Kimera’nın ölmesine sebep olur. Canavar yerin altına gömülür ve ağzından saçtığı ateşin bir kısmı da yer yüzünde yanar şekilde kalır. Yanartaş’taki ateş işte bu ateş...

İobates, Bellerophontes bütün bu zorlu görevleri tamamlayınca Lidyalı askerlerden oluşan bir birliği gönderir. Fakat Bellerophontes onlarında üstesinden gelince İobates’in artık yapacak başka bir şeyi kalmaz.

Bellerophontes, kendisine verilen diğer görevler olan Solymlerle ve Amazonları yenme görevlerini de yerine getirir. Bunun üzerine kahramanlıkları ve cesaretine hayran kalan Kral İobates kızını Bellerophontes’e verir ve ülkeyi onunla yönetmeye başlar. Isandros, Hippolokhus ve Laodameia isimlerinde üç çocuğu olur. Bellerophontes’in yaşadığı yerin Tlos kenti olduğu söylenir.

Bellerophontes, kazandığı şan, şöhret sonrasında oldukça büyük bir gurura kapılır. Kazanadığı zaferlere bir yenisini eklemek ister. Pegasus ile tanrıların yanına Olympos Dağı’na uçmak ister. Ama bu durumun Zeus’un dikkatinden kaçmaz ve bir at sineği gönderir. Bu sinek atı ısırır, at da can havliyle çırpınırken Bellerophontes sırtından düşer. Bellerophontes sakatlanır ve topal kalır. Bütün şöhretini kaybeder. Kimera (Chimera)’yı yenen, Amazonlara ve Solymlere karşı zaferler kazanan büyük kahraman Bellerophontes, sefalet ve yoksulluk içerisinde yaşamını sürdürür ve hayatını kaybeder.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.