Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YAKLAŞIK BİN 400 KUŞ TÜRÜ YOK EDİLDİ.

İnsanların daha önce düşünülen miktarın iki katı, yani yaklaşık bin 400 kuş türünü yok ettiği ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
yenikemer.com
YAKLAŞIK BİN 400 KUŞ TÜRÜ YOK EDİLDİ.

İnsanların daha önce düşünülen miktarın iki katı, yani yaklaşık bin 400 kuş türünü yok ettiği ileri sürüldü.

Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmada modern insanlık tarihi boyunca her 9 kuş türünden birinin yani yüzde 12'sinin neslinin tükendiği tespit edildi.

Ormanların yok edilmesi, aşırı avlanma ve istilacı türlerin girişi, yaklaşık 130 bin yıl önceki Geç Pleistosen döneminden bu yana insanlar tarafından ortaya konan ana tehditler oldu.

UKCEH'de ekolojik modelleme yapan çalışmanın başyazarı Dr. Rob Cooke, "İnsanlar habitat kaybı, aşırı avlanma ve yuvaları basan ve yiyecek için onlarla rekabet eden sıçanlar, domuzlar ve köpeklerin ortaya çıkması kuş popülasyonlarını hızla tahrip etti." dedi.

İklim değişikliği, yoğun tarım ve kirlilik son yüzyılda bu tehdidi daha da artırdı.

Kuş neslinin tükenmesinin biyoçeşitlilik krizine etkisi

Araştırmacılar, keşfedilmemiş yok oluşları tahmin etmek için bilinen kuş yok oluşlarına dayalı istatistiksel modelleme kullandı ve Yeni Zelanda'yı bir vaka çalışması olarak seçti.

Ülkedeki tüm kuşların korunan kalıntıları sayesinde, Yeni Zelanda dünyada insan öncesi kuş faunasının tamamen bilindiğine inanılan tek yer konumunda.

Cooke, "Birçok türün yazılı kayıtlardan önce soyunun tükendiğini ve hiçbir iz bırakmadan tarihten silindiğini gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bunun "mevcut biyoçeşitlilik krizi için önemli etkileri olduğunu" söyleyen Gothenburg Üniversitesi'nden çalışmanın eş yazarı Dr. Soren Faurby, "Dünya sadece birçok büyüleyici kuşu kaybetmekle kalmamış, aynı zamanda tohum dağıtımı ve tozlaşma gibi kilit işlevleri de içeren çeşitli ekolojik rollerini de kaybetmiş olabilir" dedi. Ayrıca Faurby, "Bunun ekosistemler üzerinde basamaklı zararlı etkileri olacaktır, dolayısıyla kuş neslinin tükenmesine ek olarak, hayatta kalmak için bu türlere bağımlı olan çok sayıda bitki ve hayvanı da kaybetmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.