Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ENGELSİZ KEMER

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2024 16:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 16:20

ENGELSİZ KEMER

Yıllar önceydi. Bir havayollarında kabin memuruydu. Mesleğini severek yapıyordu. Uçakta yolculara hizmet ederken yolcuların gözleri üzerindeydi. Güzeller güzeli bir Türk kızıydı. Atatürk gözlü. O çevresindeki bu bakışları umursamaksızın görevini en iyi şekilde yapmanın gayretindeydi.

Kimi zamanlar uçuş deneyimlerinde klasik seyahat noktaları dışında bilinmeyen birçok noktayı ziyaret etme imkanı buldu. Farklı kültürler ile tanışma imkanı buldu.Ancak, mesleğinin yalnız gezip görmek ve yemek servisi yapmaktan ibaret olmadığının bilincindeydi..Aldığı uzun eğitimler ve ilk yardım eğitimleri sonrası gerektiğinde yolcuya acil müdahale edebilmek için önemli bir sorumluluk gerektirdiğinin bilincindeydi.

Öte yandan hiç aklına gelmezdi birgün kendisinin de acil müdahale ile karşılaşabilecek bir kimse olabileceği. Ne var ki bir gün o yolculara servis yaparken uçak bir hava boşluğuna girmiş ve ani düşüşe geçmişti. Sarsılan uçaktaki servis arabaların hızla kendisine çarpması sonrası omurilik hasarı oluştu.

Bu beklenmedik kaza sonucu 30 yıldır yaşantısına tekerlekli sandalye ile sürdürüyor. Kaza sonrası yurtiçi ve yurtdışında üç yıl rehabilitasyon dönemi geçirdi. Yurtdışı rehabilitasyondan sonra İstanbul'a döndüğünde, tekerlekli sandalye ile kimseden yardım almadan bağımsızca kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumda idi. Ancak yaşadığı kentin engelliler için ne denli engellerle dolu olduğuna bu kez yakından tanık oldu.

Engelli insanların rehabilitasyonu konusunda bir arpa boyu ilerleme kaydedilmediğini gördü.Engelli insanların sosyal hayata karışamama nedenlerinden birinin de bu durum olduğunu gördü. "Bizim ülkemizde refakatsiz hasta ya da engelli düşünülemez." diyor. İlave ediyor " İstanbul beni büyük zorluklarla karşıladı. Yollar, ulaşım, sağlık hizmetleri vs. herşey ulaşılmazdı."

1998 'de tatil için geldiği Kemer hayatının yeni bir dönüm noktasını oluşturuyor. Kemer'in engelliler için daha uygun bir yer olduğunu görüyor. "Tekerlekli sandalye ile hastaneden pazara her yere tek başıma gidebildiğimi gördüm ve Kemer'e taşınmaya karar verdim" diyor.

Kemere geldikten sonra engelli bireylere yardıma yönelik çalışmalara başlıyor.Yurt dışında iken edindiği bilgi birikimini engelliler ve aileleri ile paylaşmaya koyuluyor. Kemer Belediyesi ile işbirliği yapıyor.Bir gazetede köşe yazıları kaleme alıyor. Çalışmalarını daha ileri noktalara taşımak amacıyla sakatlarla ilgili bir sivil toplum kuruluşunun (Türkiye Sakatlar Derneği) Kemer'de temsilciliğini üstleniyor.Yanına bir çalışma ekibini ve gönüllü dostlarını alıyor.

Kemerliler kimden söz ettiğimi anlamışlardır. Kemerlilerin sevgili Dilek Figen ablaları, Dilek Figen Gürsu Yıldırım'dan söz ediyorum. Dilek Figen ablanın azminden söz ediyorum.Zorluklardan yılmama, engelleri aşma, güçlükleri yenme konusunda sergilediği kararlı tutumdan, güçlü iradeden söz ediyorum. Herkesin örnek alması gereken.

Hedefi ENGELSİZ KEMER yaratmak.

Amacı Kemer'deki engelli bireylerin yaşam kalitesini arttırmak.Kemer Belediyesinin, evde bakım hizmetleri ve psikolojik destek alanlarındaki çalışmalarına katkıda bulunma yollarını araştırmak. Engellilere ilişkin tüm sorunları belirli aralıklarla çözüme ulaştırmaya çalışmak. Figen Dilek abla " yerel yönetimlerin destekleri bizler için çok önemli. Önceki dönemlerde bunun eksikliğini çok yaşadık.Belediyelerimizin ve tüm gönüllülerimimizin desteği ile yepyeni ENGELSİZ BİR KEMER yaratacağız" diyor.

Dilek Figen Yıldırım'ın engellilerle ilgili kaleme aldığı yazılar meyanında Mayıs ayında yayınladığı "Özel Çocuğu Olan ve Engeli Olan Annelerin Dilinden" başlıklı yazısı son derece dikkat çekici. "Engelli olmak, kadın olmak ve anne olmak. İşte özellikle bizim ülkemizde bu özelliklerin hepsine sahipseniz,, zaten bütün engelleri aşmışsınız demektedir" diyor ve yaşanılan sorunlara ilişkin bir dizi öneriler sıralıyor.

Dilek Figen hanımın çalışmaları her türlü takdirin üzerinde. Alkışlanacak ve destek olunacak nitelikte. Duyarlı Kemerliler bu çalışmalara ilgi göstermeli ve destek olmalı. Onu yalnız bırakmamalı.Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek çalışmalarda onun yanında olunması ve organizasyonlarda kendisine destek sağlanması büyük önem taşımakta. Kemerlilerin yakın ilgi ve desteği ile, Kemer'deki engellilerin sorunlarının çözümü ve "Engelsiz Kemer" yönünde başarıya ulaşılacağı unutulmamalı. Şunu da unutmayalım her birey potansiyel bir engellidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.